footer_new

- - in
ΜΑΘΕΤΕ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ
ΚΡΕΑΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΚΡΕΑΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΚΟΠΗΣ
/ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
/ΓΕΥΣΗ
/ΜΑΛΑΚΟΤΗΤΑ

4

1. ΚΕΦΑΛΙ

Από το κεφάλι του μοσχαριού παίρνουμε τη γλώσσα, τα μάγουλα και το μυαλό. Η γλώσσα και τα μάγουλα είναι κατάλληλα για βραστό ενώ ολόκληρη η μοσχαροκεφαλή μαζί με το μυαλό μαγειρεύεται ιδανικά ολόκληρη στο φούρνο σε λαδόκολλα. Θα χρειαστεί πολλές ώρες ψήσιμο, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Τα μάγουλα επίσης μπορούν να γίνουν γιουβέτσι ή κοκκινιστό.

2. ΛΑΙΜΟΣ 'Η ΕΛΙΑ

Ο λαιμός ή ελιά, θεωρείται από τα πιο μαλακά, αλλά και τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Η ελιά είναι κατάλληλη για κοκκινιστό, λεμονάτο, στιφάδο, βραστό, σούπες, αλλά και για κιμά.

Τα κομμάτια της ελιάς (λαιμός) που βρίσκονται κοντά στο κόκκαλο είναι μαλακά, ενώ όσο πλησιάζουμε προς την εξωτερική επιφάνεια, είναι πιο σκληρά και πιο κατάλληλα για κιμά. Μπορείτε να το ζητήσετε, με το κόκκαλο ή χωρίς.

3. ΣΤΗΘΟΣ

Το στήθος είναι από τα πιο λιπαρά μέρη του ζώου. Το λίπος διαχωρίζεται εύκολα από τους μύες, που μπορούν να μαγειρευτούν τόσο στην κατσαρόλα, με το κόκκαλο ή χωρίς, όσο και στο φούρνο.

4. ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

Οι σπαλομπριζόλες περιλαμβάνουν τα 6 πρώτα πλευρά του επάνω μέρους της ράχης του ζώου. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή σχαροτήγανο ιδανικά με μέτριο ψήσιμο. Επίσης, το κρέας τους πωλείται και χωρίς κόκκαλο για ολόκληρο ψητό στο φούρνο.

5. ΣΠΑΛΑ

Η σπάλα είναι η ωμοπλάτη και τμήμα του μπροστινού ποδιού του ζώου. Περιλαμβάνει το χτένι, το νουά της σπάλας ή σπαλομύτα, το καπάκι και την καρδιά της σπάλας.

α) Το χτένι της σπάλας, θεωρείται το καλύτερο και πιο μαλακό από τα άλλα κομμάτια με αρκετό κολλαγόνο, ιδανικό για κοκκινιστό, σούπες, λεμονάτο και ψητό φούρνου. Ζητήστε και ως “Flat iron steak” και απολαύστε το στην σχάρα ή το τηγάνι.

β) Το νουά της σπάλας ή σπαλομύτα (Βασιλοπούλα) είναι κρέας μαλακό και άπαχο και μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους: μαγειρευτά κατσαρόλας, στο φούρνο και βραστό.

γ) Το καπάκι της σπάλας προέρχεται από την εσωτερική πλευρά της σπάλας και είναι κρέας εξαιρετικά μαλακό. Είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή σχαροτήγανο καθώς και για μαγειρευτά κατσαρόλας.

δ) Η καρδιά της σπάλας είναι κομμάτι χωρίς λίπος, ιδανικό για μαγειρευτά κατσαρόλας και βραστό.

6. ΚΟΤΣΙ-ΠΟΝΤΙΚΙ

Τα ποντίκια, βρίσκονται στην άκρη των ποδιών του ζώου. Είναι πλούσια σε κολλαγόνο, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικά για βραστό και μαγειρευτά κατσαρόλας.

7. ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

Οι μπριζόλες, είναι μέρος της ράχης του ζώου που βρίσκεται στη συνέχεια των σπαλομπριζόλων. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα, το τηγάνι ή το φούρνο.

8. ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΟΝΤΡΑ

Κόντρα είναι οι μπριζόλες που δεν περιλαμβάνουν κόκκαλα πλευρών. Είναι οι μπριζόλες με το λιγότερο λίπος και είναι ιδανικές για ψήσιμο στη σχάρα, το τηγάνι ή το φούρνο.

9. ΣΤΗΘΟΠΛΕΥΡΕΣ

Οι στηθοπλευρές (ribs) ή αλλιώς και σιδηρόδρομος, αποτελούν λιπαρό μέρος του ζώου, με αρκετά κόκκαλα και συνδετικό ιστό. Μπορούν να μαγειρευτούν στο φούρνο ή να γίνουν εξαιρετικό βραστό.

Επίσης, για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου, μπορεί να ψηθεί και στη σχάρα ολόκληρο το κομμάτι των πλευρών.

10. ΛΑΠΑ

Η λάπα, προέρχεται από την κοιλιά του ζώου. Δίνει εξαιρετικής ποιότητας κιμά. Τμήματα της λάπας είναι ιδανικά για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου.

11. ΦΙΛΕΤΟ

Το φιλέτο αποτελεί τον πιο τρυφερό μυ του μοσχαριού. Βρίσκεται στη μέσα πλευρά από την κόντρα μπριζόλα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από την κίνηση του ζώου, καθιστώντας το ιδιαίτερα μαλακό και τρυφερό.

Ψήνεται στη σχάρα ή σε τηγάνι, μπορεί όμως να ψηθεί και ολόκληρο στο φούρνο. Ιδανικά συνοδεύεται από κάποια σάλτσα.

12. ΚΙΛΟΤΟ

Το κιλότο βρίσκεται από τον τελευταίο σπόνδυλο της ράχης έως και τη λεκάνη. Αποτελείται από τρία κομμάτια τα οποία ανάλογα με την κοπή τους, αξιοποιούνται μαγειρικά με όλους τους τρόπους.

13. ΜΠΟΥΤΙ

Το μπούτι αποτελείται από το νουά, το τρανς, το στρογγυλό, την τουρτουγκίτα και την ουρά του μπουτιού.

α) Το νουά είναι άπαχο κομμάτι του μηρού και μαγειρεύεται ιδανικά ολόκληρο σαν ψητό φούρνου ή σε μερίδες για μαγειρευτά κατσαρόλας.

β) Το κομμάτι τρανς, βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του μηρού. Είναι άπαχο και στεγνό και μπορεί να κοπεί σε λεπτές φέτες, από τις οποίες γίνεται το γνωστό σνίτσελ.

γ) Το στρογγυλό είναι στο μπροστινό μέρος του μηρού. Είναι κομμάτι χωρίς λίπος, πλούσιο σε κολλαγόνο που το κάνει ιδανικό για μαγειρευτά με σάλτσα και βραστό.

δ) Η τουρτουγκίτα βρίσκεται στο κάτω μέρος του μηρού και τμήμα του αγκαλιάζει το κότσι. Στο κέντρο του ο μυς είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και εξαιρετικά τρυφερός. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα βραστό, κοκκινιστό και λεμονάτο, καθώς και σε γάστρα στον φούρνο.

ε) Η ουρά του μηρού είναι σχετικά σκληρό κομμάτι και άπαχο. Μαγειρεύεται ολόκληρη ή σε φέτες στην κατσαρόλα και σνίτσελ στο τηγάνι.

14. ΚΟΤΣΙ

Το κότσι βρίσκεται κάτω από τον μηρό. Είναι πλούσιο σε κολλαγόνο και δίνει εξαιρετικό αποτέλεσμα στις συνταγές μας, από το γνωστό ιταλικό οσομπούκο μέχρι και ολόκληρο στην γάστρα.

15. ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ-ΠΑΤΣΑΣ

Από πόδι του μοσχαριού μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες σούπες και πατσά.

1. ΚΕΦΑΛΙ

Γίνεται ψητό σε γάστρα ή βραστό για σούπα και πατσά.

2. ΛΑΙΜΟΣ

Είναι κομμάτι πολύ μαλακό και νόστιμο λόγω του λίπους που διαθέτει. Από το λαιμό παίρνουμε τις πολύ τρυφερές μπριζόλες λαιμού που είναι ιδανικές για σχάρα ή φούρνο και χωρίς το κόκκαλο μαγειρεύεται ιδανικά με όλους τους τρόπους.

3. ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

Είναι οι μπριζόλες στη συνέχεια του λαιμού, μαλακές λόγω του λίπους και είναι ιδανικές για ψήσιμο στη σχάρα ή τον φούρνο.

4. ΣΠΑΛΑ

Είναι η ωμοπλάτη του χοιρινού. Ολόκληρη, όπως είναι, ή ξεκοκαλισμένη, είναι ιδανική για ρολό, για μαγειρευτό στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στον φούρνο.

5. ΚΟΤΣΙ

Βρίσκεται κάτω από τη σπάλα. Ιδανικά μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά στη γάστρα.

6. ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ

Το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης. Σ᾿ αυτό οφείλει και την μεγάλη πηκτική του ικανότητα στο μαγείρεμα. Βασικό συστατικό του πατσά.

7. ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ

Μπριζόλες με κόκκαλο πλευρών. Κατάλληλες για φούρνο και σχάρα.

8. ΠΑΝΣΕΤΕΣ

Είναι η κοιλιά του χοιρινού στην οποία υπάρχει αρκετό λίπος. Ένα αρκετά παχύ κομμάτι κρέατος, που πωλείται είτε ως οι γνωστές πανσέτες για σχάρα και φούρνο ή ολόκληρη για ψητό φούρνου.

9. ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΚΟΝΤΡΑ

Άπαχες μπριζόλες, χωρίς κόκκαλο πλευρών, κατάλληλες για φούρνο και σχάρα.

10. ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ

Είναι ένα από τα πιο εκλεκτά τεμάχια του χοιρινού και βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος της κόντρα μπριζόλας. Ιδανικά μαγειρεύεται στο τηγάνι και συνοδεύεται με κάποια σάλτσα.

11. ΜΠΟΥΤΙ

Το μπούτι αποτελείται από το νουά, το τρανς, το κιλότο, το στρογγυλό, την τουρτουγκίτα και την ουρά. Από το στρογγυλό και το κιλότο γίνονται ωραία μαγειρευτά και τηγανιές, ενώ από το τρανς, την ουρά και το νουά γίνονται νόστιμα ψητά φούρνου και σνίτσελ.

1. ΣΤΗΘΟΣ

Το πιο δημοφιλές μέρος του κοτόπουλου. Με κόκκαλο ή φιλέτο, με πέτσα ή χωρίς μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους.

2. ΠΛΑΤΑΡΙΑ

Ο λαιμός μαζί με τα φτερά. Ιδανικά για σούπα.

3. ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ

Είναι ιδανικές για μαρινάρισμα στο τηγάνι, το φούρνο ή τη σχάρα.

4. ΜΠΟΥΤΙ

Το πιο ζουμερό κομμάτι του κοτόπουλου. Είναι κατάλληλο για αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή τον φούρνο. Μπορεί να γίνει και ψητό. Βραστό μας δίνει ωραίες σούπες και σπιτικούς ζωμούς.

1.ΚΕΦΑΛΙ

Έχει μαλακό κρέας, ενώ τρώγονται συνήθως το μυαλό, η γλώσσα και τα μάγουλα. Το φτιάχνουμε βραστό, σούπα, σούβλα ή ψητό.

2. ΧΕΡΑΚΙ

Είναι τρυφερό κομμάτι λόγω του λίπους που διαθέτει. Μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή τον φούρνο.

3. ΚΑΡΕ-ΠΑΪΔΑΚΙΑ

Από εδώ βγαίνει το μεγαλύτερο τμήμα από τα γνωστά μας παϊδάκια με αρκετό λίπος. Είναι τρυφερό κρέας με κόκκαλα. Κατάλληλα για ψήσιμο στη σχάρα.

4. ΝΕΦΡΑΙΜΙΑ

Κομμένη σε παϊδάκια αποτελεί ένα από τα νοστιμότερα κομμάτια και είναι κατάλληλη για ψήσιμο στην σχάρα, γεμιστή ή ρολό στο φούρνο.

5. ΜΠΟΥΤΙ

Κομμάτι με ελάχιστο λίπος στο εσωτερικό του. Είναι ιδανικό για ψήσιμο στο φούρνο. Ξεκοκκαλισμένο μπορεί να γίνει γεμιστό ρολό ή ακόμη και σουβλάκια για την σχάρα.

Μονάδα Επεξεργασίας Κρέατος, Χονδρικό Εμπόριο Ειδών Catering και Τροφοδοσία Ξενοδοχειακών Μονάδων, Μίνι μάρκετ, Αρτοποιείων, Κέντρων κατασκηνώσεων, Εστιατορίων, Καφετεριών.

Νυδρί Λευκάδας
Τηλ. επικοινωνίας: 26450 - 92444
email: sales@gazissa.gr

© Copyrights 2021 Gazissa.gr | Created by Pixel3.eu